Гаврят се с инвалид във Варна

Поредна гавра с инвалид се случи във Варна. Според „експертно решение“ на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) той е бил споходен от чудо и от 53% трайно намалена работоспособност спаднал на 44%. Под 50 процента вече не е с ТЕЛК и няма право на инвалидна пенсия. Нехуманното отношение, към което безспорно са способни само хората, се е случило на 10 април т.г. Него ден Георги Георгиев от Варна получава „експертно решение“ 0230 от заседание №064/21.05.2018 г., с което се намалява на 44% неговата работоспособност от последния ТЕЛК (ЕР №1467) по очни заболявания.

Детството му е белязано от генетично късогледство. На 3 и половина години сложил очила, 4,5 диоптъра. С всяка година диоптрите растели. Бил освободен от „физическо възпитание“ и военно обучение. Знаменитият проф. Константинов, специализирал в Одеса при прочутия Фьодоров, показвал Георгиев на стажант-студентите си като пример на 14-годишен полузрящ (тогава варненецът бил с очила с 16 диоптъра).

От 1977 г. е инвалидизиран с над 50%. Но, до тази година. Независимо че почти половината му очна тъкан е мъртва, клетките нито поемат, нито преработват светлина.

Георгиев е категоричен, че не само той е засегнат. Проблемът идвал от това, че „проверяват“ зрението с различни, нестандартизирани табла.

Преди време той подаде жалба до НЕЛК. И Отворено писмо, което завършва така: „Не ми е нито за инвалидната пенсия, нито съм ядосан на доцентката, която определи остротата на зрението ми, или гневен на вас. Но едно чувство наистина ме изпълва: обида. Унизително е след 40 години с почтено изписван ми процент в ТЕЛК изведнъж, две години преди навършването на пенсионната ми възраст, но по-важното – с още по-ерозирало зрение, да бъда „дисквалифициран“. И то съвсем законно – наредбата е такава, жалбата е такава, вашият прочит е такъв („по документи“). Законно осъден. Без амнистия, без помилване. Поне за през следващите три години. Ще ми пращате ли книги в килията на низвергнатите? Ако обичате, моля да са с по-едър шрифт“.

 

comments

Вашият коментар