Полицаите заплашиха с протести

Полицаите заплашиха с протести

© БГНЕС, архив

Полицаите отново излизат на протест заради новите промени, които предстои да бъдат направени в закона. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те не са съгласни с около 30 на сто от текстовете, които предлага екипът на Румяна Бъчварова, каза председателят на синдиката Валентин Попов. Той беше категоричен, че преди първото четене на закона в НС ще бъдат проведени серия от предупредителни протести в страната.

Според председателя на СФСМВР предложенията за промени в закона за вътрешното ведомство не представляват реална реформа, дори част от такава. „Действащият Закон за МВР беше приет през лятото на 2014-а. За година и половина това е седмата му поправка. Предишният Закон за МВР за осем години претърпя 36 изменения и допълнения. Ако продължи с това темпо, настоящият закон ще подобри този рекорд при всички случаи“, каза Попов.

От СФСМВР обясниха, че имат готовност за провеждането на национален протест, ако между двете четения в НС не бъдат отстранени най-фрапиращите проблеми в новия закон. По думите на Попов орязването на броя на заплатите при пенсиониране от 20 на 12 за новите служители, както и намаляването на полагаемия годишен отпуск с 5 дни, ще имат финансов ефект върху бюджета едва след 2030 г.

От синдиката са поискали официална информация от МВР за това през последните 5 години колко служители на ведомството са получили обезщетение за дните неползван отпуск. Периодично в отделни структури на МВР за месец, за два, за три се забранява излизането в отпуск. Последният случай е бил през есента на миналата година в Гранична полиция, обясни Попов.

„Това води до невъзможност служителите да ползват отпуск. Какво следва нататък? Отпуските се натрупват и при напускане се изплащали сериозни обезщетения на тази хора. Без да затъвам в детайли, средно обезщетенията са за около 30 дни неползван отпуск на служител. Имаме една подробност – отидем ли на ниво директор на дирекция, от 30 стават средно 77 дни“, каза той.

Оказва се, че за целия си мандат като главен секретар Бойко Борисов не е използвал 137 дни платен годишен отпуск, което е повече от половината от дните, на които има право за почивка. За сметка на това Борисов е бил компенсиран 9845 лв. на излизане от системата. За 245 дни неизползван отпуск бившият главен секретар Валентин Петров е получил около 27 хил. лв. обезщетение, Калин Георгиев около 27 500 лв. за 208 дни, а най-много неползван отпуск – 267

 

 

Източник: Дарик

comments

Вашият коментар